Zdrowe zakupy – jak świadomie wybierać produkty?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że zakupy to dość złożona czynność, którą warto wcześniej zaplanować. Spontaniczne zakupy mają wiele zalet, ale dopiero świadome podejście do nich może pomóc nam zaoszczędzić czas i pieniądze, a także działać w stylu zero waste.

Coraz więcej mówi się o racjonalnym wykorzystywaniu produktów spożywczych, o niemarnowaniu żywności, a tym samym też o przemyślanych zakupach. To dzięki nim w naszym koszyku znajdują się tylko najbardziej potrzebne produkty, które wykorzystamy w najbliższych dniach i z pewnością nie wylądują one w koszu na śmieci.

Podstawowa lista zdrowych produktów

Jeśli do tej pory zakupy były dla was okazją do biegania po sklepie i wybierania zupełnie przypadkowych produktów, jest czas, aby to zmienić! I nie chodzi wcale o radykalne zmiany, ale o drobne kroki, które przybliżą nas do ekologicznego, ale też bardziej racjonalnego kupowania żywności. A jak wiadomo, jest to produkt pierwszej potrzeby, który na stałe jest w naszych domach i na który wydajemy najwięcej pieniędzy. Na początku pomocna może okazać się choćby lista podstawowych produktów, które warto mieć w domu i na ich bazie przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Oto kilka naszych propozycji:

  • kasze, ryże i makarony,
  • przeciery i passaty pomidorowe,
  • tradycyjne jogurty, mleka, sery lub ich roślinne odpowiedniki,
  • sezonowe warzywa i owoce,
  • ulubione zioła i przyprawy.

Listę tego typu produktów można też przygotować w oparciu o aktualną ofertę ulubionego sklepu, jak np. tej dostępnej na https://www.kaufland.pl/.

Odpowiedzialne wykorzystywanie jedzenia

Nawet osobom doświadczonym w planowaniu zakupów zdarza się włożyć do koszyka nadprogramowe rzeczy. Zdarza się też tak, że część z nich nie zostaje wykorzystana w odpowiednim momencie. Nie znaczy to jednak, że taka żywność powinna zostać wyrzucona. Wiele produktów możemy jeszcze wykorzystać, na przykład:

  • czerstwy chleb lub bułki będą idealne do zrobienia domowej bułki tartej,
  • z przejrzałych owoców możemy przygotować przetwory,
  • ciemne banany doskonale nadają się na chlebek bananowy lub proste placuszki,
  • resztki twardych serów możemy dodać do bulionu lub sosów.

Jesienne menu na zdrowie

Gdy już wybierzemy najlepsze dla siebie produkty, możemy z nich stworzyć smaczne i zdrowe dania, przekąski i desery. Przygotowywanie takich posiłków wcale nie musi wiązać się z wieloma godzinami spędzonymi w kuchni. Bez problemu znajdziemy proste przepisy do zrobienia w kilkanaście minut. W takich sytuacjach świetnie sprawdzają się wszelkiego typu dania jednogarnkowe, jak choćby zapiekanki, gulasze, zupy-kremy, a w przypadku deserów – babeczki, budynie czy owocowe musy. Z nich możemy przygotować uniwersalną bazę do wytrawnych i słodkich dań, a przez kolejne dni wzbogacać je o nowe dodatki, które zmienią smak i sprawią, że nawet doskonale znane posiłki nabiorą zupełnie innego charakteru.