Patelnia stanowi w każdej kuchni jeden z najważniejszych elementów wyposażenia. Używana jest praktycznie każdego dnia, a przez to musi spełniać określonego rodzaju parametry i cechy. Ostatnimi czasy dość dużą popularnością cieszą się patelnie ze stali węglowej. Warto się im bliżej przyjrzeć, aby mieć pewność, że na pewno swoimi zaletami, lecz również pewnymi wadami, pasować będą do potrzeb domowników.
Dlaczego warto kupić patelnię ze stali węglowej?
Na samym początku warto się oczywiście zainteresować tym, jakie są najważniejsze zalety takiej patelni ze stali węglowej. Jakie ma ona korzyści i co się zyskuje dzięki temu, że kupi się ją do własnej kuchni?
Przede wszystkim warto tu zwrócić uwagę na to, że patelnie ze stali węglowej nie posiadają żadnej warstwy ochronnej. Jest to niczym niepokryta blaszana powierzchnia, która została jedynie w procesie produkcji zabezpieczona specjalnym olejem. Powoduje to, że używanie takiej patelni jest bardzo wygodne i nie ryzykuje się jej uszkodzeniem poprzez np. zarysowanie. Dzięki temu taki model może być również używany na płycie indukcyjnej, co również jest ogromną zaletą. Nie da się ukryć także tego, że patelnie tego rodzaju wygodnie się myje. Można je czyścić nie tylko ręcznie przy pomocy np. drucianej szczotki, lecz także bez ryzyka uszkodzenia można ja wkładać do zmywarki.
Czy patelnia ze stali węglowej ma jakieś wady?
Oczywiście, jeśli chce się mieć absolutną pewność, że dobrze wydaje się pieniądze na taką patelnię, koniecznie trzeba poznać również jej wady. Jakie więc minusy i pewne niedociągnięcia ma taka wersja patelni?
Najważniejszą jej wadą jest to, że dość wolno się ona nagrzewa, a także bardzo szybko się schładza. W wyniku tego do jej używania wyraźnie trzeba się przyzwyczaić, co na początku może sprawiać niemałe problemy.Innego typu jej wadą jest to, że tanie i kiepskiej jakości modele zwykle są wykonane z bardzo cienkiej stal. Oznacza to, że może dojść do jej uszkodzenia poprzez wygięcie lub odkształcenie.
Czy warto wybrać taką patelnię?
Jak każdy model patelni, wersja ze stali węglowej ma pewne wady, jak i również naprawdę ciekawe zalety. Nic więc dziwnego, że jej kupowanie wzbudza rozterki i przemyślenia.
Czy jednak jest to patelnia, którą powinno się kupić? Jak najbardziej tak, ponieważ jej niska cena, a także ogromne zalety sprawiają, że można czerpać z jej używania dość spore korzyści.
Patelnie ze stali węglowej dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.